Ruská farmaceutická spoločnosť Eropharm dokončí výrobnú halu v Kežmarku

25.09.2013 Kežmarok

Kežmarok 25. septembra (TASR) – Farmaceutickej spoločnosti Insititute Europharm, s. r. o., z Ruska sa v týchto dňoch podarilo vybaviť úver na dokončenie výrobnej haly v priemyselnom parku v Kežmarku. TASR o tom informoval primátor mesta Igor Šajtlava s tým, že s výrobou by sa tak mohlo začať na jar, prípadne v lete 2014.
"Máme pozitívne informácie, v týchto dňoch by spoločnosť mala podpisovať úver a v októbri by sa mali začať práce vo vnútri haly," uviedol Šajtlava. Budova je podľa neho už skolaudovaná, pričom doteraz v Kežmarku ruská spoločnosť preinvestovala asi 7 miliónov eur. Dokončenie haly je súčasťou prvej etapy investície, kedy by tu mohlo nájsť prácu do 90 ľudí. Tí by mali vyrábať poloprodukt, ktorý sa bude následne expedovať do Ruska na dokončenie.
Výstavba druhej etapy, ktorú chce spoločnosť realizovať v roku 2016, by mala podľa primátora do regiónu s cca 25-% mierou nezamestnanosti priniesť ďalších 300 pracovných miest. V Kežmarku by následne mohli vyrábať finálny produkt. Väčšinu pracovných pozícií v prvej etape by mali tvoriť robotníci, doplniť by ich mali chemické a laboratórne pozície. "Už teraz je okolo 300 žiadostí o prácu do tejto fabriky, takže záujem tu je," dodal Šajtlava.
V roku 2006 mesto Kežmarok investovalo do budovania priemyselného parku takmer 665.000 eur, na inžinierske siete získalo dotáciu od štátu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Súčasťou realizácie parku boli aj protipovodňové úpravy na rieke Poprad za takmer 2 milióny eur. "Nám nejde o to, aby sme na pozemkoch, ktoré tam sú, zarobili, ale aby sme mohli vytvoriť nové pracovné miesta," zdôvodnil primátor cenu pozemku v priemyselnom parku, ktorá je momentálne 13 eur za štvorcový meter.
 

Vyberte región